top of page
Kracht vanmanifesteren

Wat is gronden en hoe doe ik dat?    

Wat is gronden?

Gronden is het lichamelijk en geestelijk herstellen van het contact met de aarde. Gronden wordt daarom ook vaak aarden genoemd. Wanneer we het hebben over gronden of aarden, bedoelen we dat we - zowel letterlijk als figuurlijk - met beide benen op de grond willen staan. Wanneer we niet-gegrond zijn missen we de energie van de aarde in ons lichaam.


De behoefte aan gronden neemt toe naarmate mensen zich verliezen in spirituele activiteiten, sterke emotionele ervaringen of vervreemding van de maatschappij en de directe omgeving.

Het doorstromen van energie

Bij gronden staat onze levensenergie centraal. Gronden kan zowel ingezet worden wanneer iemand een gebrek aan energie ervaart als wanneer iemand een teveel aan energie ervaart; door contact te maken met de grond of met de aarde, kun je nieuwe energie opdoen of een surplus aan energie juist laten afstromen. Beide is een vorm van gronden, en heeft als doel de connectie met het eigen lichaam en de aarde te versterken.

Waarom zou je als persoon willen gronden?

Als je als persoon goed gegrond bent, ben je je meer bewust van je lichaam. Je leeft als het ware in het hier en nu, en weet wie je bent als persoon. Iemand die goed gegrond is straalt vertrouwen en zelfverzekerdheid uit, is meer in evenwicht en emotioneel veel stabieler.


Als iemand niet goed gegrond is, zal zijn geest vaak niet volledig in contact staan met zijn of haar lichaam. De geestelijke energie ‘wortelt’ niet voor de volle honderd procent in het hier en nu.


Iedereen kan zich anders voelen wanneer je niet-gegrond bent. Je kan last hebben van meerdere mentale of fysieke klachten, zoals bijvoorbeeld; slecht slapen of veel moe zijn, jezelf uit balans voelen, rugpijn of vastzittende schouders, last hebben van koude handen of voeten, piekeren, weinig focus, veel stress of verward denken.

Energie, chakra's en blokkades

Het lijkt misschien tegenstrijdig, dat je fysieke klachten kan ervaren wanneer je niet-gegrond bent; het hele doel van gronden is juist de connectie met het eigen lichaam te versterken. Hoe werkt dat dan precies? Dat heeft te maken met de doorstroom van onze levensenergie in ons lichaam.


Onze verbinding met de aarde is te voelen vanaf ons stuitchakra of hara chakra (onder je navel) naar beneden en via je voeten. Het kan voorkomen dat er blokkades ontstaan, waardoor de energie niet goed doorstroomt tussen de verschillende chakra's. Gronden kan in dit geval juist helpen om de energie die blijft hangen weer beter te laten doorstromen. Fysieke klachten die door blokkades ontstaan kunnen daarmee verholpen worden. 

Hoe kan ik gronden?

Gegrond zijn is een staat van welzijn, wat betekent dat je continu bewust zal moeten aarden of gronden. Het iets waar je actief aan werkt, en wat je de ene keer gemakkelijker af zal gaan dan de andere keer. Het is mogelijk jezelf te trainen; wanneer je eenmaal weet hoe het voelt om gegrond te zijn zul je merken dat het ook steeds gemakkelijker wordt om jezelf terug te brengen naar deze staat.


Er is geen vaste formule voor hoe iemand het best kan gronden of aarden. Er zijn talloze grondingstechnieken en wat voor de een werkt, kan voor de ander minder goed werken. Het is van groot belang dat je een techniek vindt die jouw persoonlijke behoefte tegemoetkomt. 

Grondingstechnieken en tips

Er zijn technieken waarbij je gebruik maakt van enkel je eigen lijf en vermogen tot visualisatie. Ook zijn er technieken waarbij je een hulpmiddel gebruikt, zoals een koude douche. Hier vind je een aantal grondingstechnieken en activiteiten die ons als mens helpen aarden. Of deze ook voor jou geschikt zijn, zul je het best kunnen ontdekken door het simpelweg uit te proberen.

Verbind met je lichaam

Verbinding vinden met je lichaam kan op verschillende manieren. Dit kan bijvoorbeeld door je lichaam simpelweg beetje bij beetje te bewegen; begin met het wiebelen van je vingers, het bewegen van je handen en het ronddraaien van je armen. Beweeg, wrijf of klop over al je lichaamsdelen en ben je bewust van iedere aanraking. Wees dankbaar voor wat jouw lichaam iedere dag voor je doet.

Kracht vanmanifesteren

Draag de kleur rood

Rood is de kleur van ons stuitchakra. Deze chakra is verbonden met de aarde en straalt naar beneden. Hoe beter de energie in dit chakra stroomt, hoe beter de relatie tot jouw eigen lichaam en hoe meer geaard je je voelt. Draag vaker rode kleding om je te helpen verbinden met het stuitchakra en te gronden. Vooral rode sokken zetten je met beide benen op de grond!

Ga sporten of dansen: beweeg!

Door te bewegen maak je vastzittende energie los, wat ervoor zorgt dat de energie door heel je lichaam kan stromen. Bij gronden of aarden is de energie in de benen en de voeten van belang, want deze staan op de aarde waarmee je wilt verbinden. Tijdens sporten of bijvoorbeeld dansen kun je de energie in je benen en voeten letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen.

Maak contact met de natuur

Wat kan je dichter bij de natuur laten voelen dan de natuur zelf? Maak contact met de natuur door bijvoorbeeld buiten te wandelen, of geniet buiten van de zon op je gezicht en maak je hoofd leeg. Je kunt ook in de tuin aan de slag gaan; door buiten met je handen in de aarde te wroeten ben je bewust met je handen én de natuur bezig.

Loop op blote voeten

Je kunt ‘aarden’ ook heel letterlijk nemen door regelmatig op blote voeten te lopen. Het contact van blote voeten op de aarde helpt je om de energie van de aarde weer in je lichaam te krijgen. Dit lijkt heel voor de hand liggend, maar wanneer liep jij (vakanties naar verre oorden niet meegerekend) voor het laatst echt over aarde of gras? In onze huidige samenleving lopen wij als mens vrijwel alleen nog maar over betegelde straten en uiteraard op schoenen. Het fysieke contact met de aarde raakt in de moderne samenleving steeds meer verloren, waardoor mensen tegenwoordig minder gegrond zijn dan vroeger.

Maak gebruik van edelstenen

Edelstenen hebben allerlei helende en energetische werkingen. Edelstenen helpen je ook de verbinding met de aarde te herstellen en weer te gronden. Niet zo gek, want edelstenen komen uit onze aarde. Door een edelsteen bij je te dragen - bijvoorbeeld in je zak of aan een ketting - kun je op momenten dat je je niet-gegrond voelt weer in contact komen met de aarde. Heb je geen edelstenen in huis? Zoek dan zelf buiten een mooie steen die je aanspreekt en gebruik deze. Ook normale stenen zijn een stukje natuur en kunnen je gronden.

Boommeditatie: wortels in de grond

Er zijn verschillende soorten meditaties geschikt als grondingstechniek en ook yoga is hiervoor geschikt. Bij de boommeditatie gebruik je de kracht van visualisatie om de energie in je lijf te verplaatsen. Tijdens deze meditatie stel je jezelf namelijk voor als een boom; je voeten en benen veranderen in wortels die stevig in de aarde steken, en aan je armen en handen groeien bladeren die energie vanuit de lucht opnemen. Stel je voor hoe de energie van de aarde via de wortelen jouw lichaam voedt. Een teveel aan (negatieve) energie kun je via dezelfde wortelen terug de aarde in laten zakken.

Kegelmeditatie of een draadje vanuit je stuitje

Een andere vorm van visualisatie is de draad vanuit je stuitje; stel jezelf voor dat er een draad vanuit je stuitje naar de kern van de aarde loopt. Dit draadje zit stevig vast en houd jou verbonden met de aarde. 


Deze visualisatie lijkt erg op de kegelmeditatie. Bij deze meditatie stel je jezelf voor dat er een kegel vanuit je stuitchakra door de aarde heen groeit. Visualiseer hoe deze lange kegel door de verschillende lagen van de aarde breekt om uiteindelijk bij de kern van de aarde aan te komen. Via de kegel kun je positieve energie vanuit de aarde in je opnemen en alle negatieve energie laten wegvloeien. 

Kracht vanmanifesteren

Let op je ademhaling

Veel mensen zeggen dat het toepassen van ademtechnieken een van de beste manieren tot gronden is die zij kennen. Dat is niet gek; als we ons bewust worden van onze ademhaling worden we ons bewust van ons lichaam. Een juiste ademhaling vermeerdert onze kracht, onze vitaliteit en ons algemeen gevoel van welzijn (Jennifer Hinton, 2003).


Correct ademen is niet heel moeilijk, toch zijn er veel mensen die oppervlakkig ademen en het middenrif niet vullen met lucht tijdens het ademen. Dit terwijl het juist goed is om de volledige longcapaciteit (en dus het middenrif) te gebruiken tijdens het ademen.


Een aantal tips om het makkelijker te maken te ademen met het middenrif:

•Draag geen strakke of belemmerende kleding.

•Op iedere uitademing hoort een natuurlijke, ongedwongen rust te volgen.

•Ontspan de buikspieren; deze doen een groot deel van het werk.

Neem een koude douche

Een koude douche op de vroege morgen klinkt niet heel uitnodigend, toch doe je er verstandig aan om even diep adem te halen en eronder te stappen. Een koude douche verbetert je immuunsysteem en helpt je stressniveau te verlagen. Daarnaast versnelt het het spierherstel na een training en stimuleert het de stofwisseling. Tot slot zorgt de plotselinge kou van het water ervoor dat je gedachten even ‘on hold’ worden gezet; een echte restart van je gehele systeem.

bottom of page