top of page

Blijven ontwikkelen; stap uit je comfortzone!

Wijnflessen, niet alleen om uit te drinken, maar in scherven op de grond kan je er ook overheen lopen. Uit je comfortzone komen en je leven in eigen hand nemen, angst voor het onbekende; dit was het thema van één van de lesdagen van blok 3 van mijn opleiding, onder leiding van Menno Fennema van Ravitatie. Dit heeft alles te maken met de hersenen, en die kun je trainen.

Het trainen van de olifant

Zoals ik in mijn eerdere blogs al deelde, volg ik momenteel de opleiding tot Transformatie Coach. Om uit je comfortzone te stappen kregen mijn lesgenoten en ik de challenge om over gebroken glas te lopen.


Met hoeveel mensen je ook deelneemt aan zo’n uitdaging, iedereen zit er op een andere manier in. De één heeft alleen weerstand, de ander moet er ook bij huilen of wil eigenlijk niet en ik denk in eerste instantie…..'doe ik effe'. Maar dan, als er een aantal voor mij zijn slaat de twijfel toe, dan komt het hoofd ertussen. Doe ik dat nou echt wel even, of ga ik weer over mijn grenzen heen en schakel ik mijn gevoel uit en is het misschien toch verstandiger om het niet te doen?


Dit is hoe het brein werkt en wel het onderste gedeelte waar ideeën vanuit de prefrontale cortex heen gaan na een seconde of vijf. Dit deel heet in het Hindoeïsme “de olifant” en bestaat uit het reptielenbrein en het limbisch systeem. De kleine hersenen lijken op oren en de ruggengraat op een slurf. En hoe leuk ze ook zijn in de dierentuin, deze kan echt dwarsliggen als het niet uitkomt. Denk maar aan je administratie willen gaan doen en dan allerlei dingen verzinnen die echt eerst moeten gebeuren. Of je voornemen om ‘s morgens te mediteren en dan je bed niet uit kunnen. Noem maar op, je kunt er vast een paar verzinnen.


Het trainen van de olifant

Een tip waar je alvast zelf mee aan de slag kan is je dag te starten met koud afdouchen. Dit is zo’n besluit wat je heel snel moet nemen en waar je de knop snel moet omzetten, want anders begin je er niet aan. Hiermee train je je "olifant" en uit ervaring weet ik dat kleine veranderingen in het dagelijkse ritueel uiteindelijk zichtbaar worden in het grote geheel. We kunnen heel veel zelf doen, maar hier is discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. 


Wil je hierbij geholpen worden? Volg dan net als ik de opleiding tot Transformatie Coach bij Bridgeman Academy of start een coaching traject bij Karesma en kom in je eigen kracht te staan.

bottom of page