top of page

De 7 chakra's     

Wat zijn chakra's?

Chakra’s zijn wielen van wervelende energie in ons lichaam. Deze centra nemen energie op uit het ons omringende krachtveld / aura en zorgen voor de doorstroom van levensenergie.


Het kan voorkomen dat er blokkades ontstaan, waardoor de energie niet goed doorstroomt tussen de de verschillende chakra's. Iedere chakra heeft betrekking op specifieke geestelijke, emotionele, psychologische en fysieke aspecten van ons wezen, waardoor een blokkade kan zorgen voor lichamelijke, psychische en emotionele klachten. Een goede doorstroming van de energie draagt bij aan balans en welzijn.

De 7 chakra's

Er zijn zeven hoofdchakra's met ieder zijn eigen kleur en energie: 

Het eerste chakra: stuitchakra

De eerste chakra is de basis-of stuitchakra en ligt aan de basis van de ruggengraat. De kleur is rood en het vertegenwoordigt het element aarde. Het eerste chakra wordt ook wel de wortelchakra genoemd en wanneer deze uit balans is, kan een persoon zich instabiel, angstig, onzeker, gefrustreerd of ongegrond voelen. Er is gebrek aan ambitie en de persoon mist een doel in het leven.

Het tweede chakra: hara chakra

De tweede chakra is de hara-of sekschakra en deze bevindt zich in de onderbuik, ongeveer vier vingers onder de navel. De kleur is oranje en het vertegenwoordigt het element water. Wanneer deze chakra uit balans is, kan een persoon zich emotioneel explosief en prikkelbaar voelen en is er een gebrek aan energie en creativiteit. Men is manipulatief of geobsedeerd met seksuele gedachten.

Het derde chakra: zonnevlechtchakra

De derde chakra is de plexus solaris- zonnevlechtchakra, deze bevindt zich boven de navel (tussen de navel en de onderkant van de ribbenkast). De kleur is geel en het vertegenwoordigt het element vuur. Is deze chakra uit balans dan kan zich dit fysiek uiten door problemen met de spijsvertering, leverproblemen of diabetes. Op emotioneel niveau kan men worstelen met depressies, gebrek aan zelfvertrouwen, woede en perfectionisme.

Het vierde chakra: hartchakra

De vierde chakra is de hartchakra, en deze ligt in het hartgebied. De kleur is groen, het element is lucht en het is de zetel van balans in het lichaam. Als deze chakra uit balans is, kan men moeite hebben met emotionele problemen zoals woede, gebrek aan vertrouwen, angst, jaloezie en humeurigheid.

Het vijfde chakra: keelchakra

De vijfde chakra is de keelchakra, het ligt aan de basis van de keel en staat in verbinding met de schildklier. De kleur is helder blauw en het bijpassende element is ruimte. Als het keelchakra niet in balans is dan kan dit leiden tot verlegenheid, stilte, een gevoel van zwakte of het onvermogen om gedachten uit te drukken.

Het zese chakra: voorhoofdchakra

De zesde chakra is de voorhoofdchakra of derde oogchakra en bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Deze chakra heeft geen element en de kleur is indigo. Wanneer deze chakra uit balans is, zou men het gevoel kunnen hebben niet assertief te zijn en bang zijn voor succes. Of het tegenovergestelde, namelijk egoïstisch zijn. Onevenwichtigheid van dit chakra kan leiden tot hoofdpijn, wazig zicht en andere oogproblemen.

Het zevende chakra: kruinchakra

De zevende chakra is de kruinchakra en ligt bovenop het hoofd. Ook deze chakra heeft geen element en de kleur is violet en/of wit. Bij disbalans zou men last kunnen hebben van een constant gevoel van frustratie, destructieve gevoelens en het ontbreken van vreugde.

bottom of page