top of page
Positieve-affirmaties-karesma.png

 

Krachtige woorden: De kracht van positieve affirmaties

Affirmaties vormen een krachtig instrument om positieve verandering in ons leven te bewerkstelligen. Het zijn eenvoudige, maar doeltreffende zinnen die we bewust gebruiken om onze gedachten, overtuigingen en mindset te transformeren. Met de juiste affirmaties kunnen we een krachtige verschuiving teweegbrengen in hoe we onszelf zien, hoe we de wereld om ons heen ervaren en hoe we onze doelen bereiken.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn krachtige woorden en zinnen die we bewust gebruiken om positieve overtuigingen te versterken en negatieve gedachten te transformeren. Ze zijn als zaadjes die we planten in onze geest, die groeien en bloeien in de vorm van zelfvertrouwen, zelfliefde en succes. Positieve affirmaties kunnen variëren van eenvoudige zinnen zoals "Ik ben krachtig" tot meer specifieke affirmaties zoals "Ik ben vol vertrouwen en in staat om elk doel te bereiken dat ik mezelf stel."

 

Maar wat maakt affirmaties zo krachtig? Het geheim zit in het vermogen van affirmaties om onze onderbewuste geest te beïnvloeden. Onze onderbewuste geest is als een spons die alles absorbeert wat we denken, zeggen en ervaren. Het heeft de neiging om onze overtuigingen te vormen op basis van herhaalde boodschappen die we onszelf geven.

 

Affirmaties stellen ons in staat om bewust nieuwe en positieve boodschappen aan ons onderbewustzijn te geven. Door herhaaldelijk positieve zinnen uit te spreken, kunnen we ons onderbewuste als het ware herprogrammeren en nieuwe, ondersteunende overtuigingen creëren. Hierdoor kunnen we belemmerende overtuigingen en negatieve gedachtepatronen loslaten en een nieuwe realiteit manifesteren.

Voorbeelden van positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn net zo gemakkelijk op te stellen als dat ze te gebruiken zijn. Je bedenkt positieve zinnen of overtuigingen die je in een krachtige, positieve staat brengen. Ze kunnen lang of kort zijn, zolang ze passen bij jouw doelen. De affirmatie moet jou helpen met het verdringen van je negatieve gedachten, en zijn dus erg persoonlijk. Je kunt een affirmatie ook opstellen door eerst je belemmerende overtuiging in kaart te brengen, en deze om te vormen naar positieve affirmaties. Zo past bij de gedachte ‘Ik ben niet goed genoeg’ bijvoorbeeld de affirmatie ‘Ik ben capabel en succesvol’.

 

Een aantal voorbeelden van positieve affirmaties:

 • Ik ben krachtig

 • Ik ben capabel

 • Ik ben succesvol

 • Ik ben gezond

 • Ik ben goed zoals ik ben

 • Ik ben geliefd

 • Ik ben in balans

 • Ik heb vertrouwen in mezelf en in mijn vaardigheden

 • Ik ben een tevreden mens en ik tel elke dag mijn zegeningen

 • Ik geloof in mijzelf en kan alleen nog maar groeien

Consistent & vol overtuiging

Het belangrijkste bij het gebruik van affirmaties is dat we ze met oprechte intentie en overtuiging uitspreken. Herhaling en consistentie speelt ook een cruciale rol. Het kan aan het begin misschien gek voelen om hardop tegen jezelf te praten, maar wees geduldig en blijf volhouden, zelfs als je niet onmiddellijk resultaat ziet. Het is juist de herhaling en consistentie die positieve verandering teweegbrengt en wat uiteindelijk ons zelfvertrouwen verhoogt.

Tips voor positieve affirmatie

Iedereen kan werken met affirmaties, zo lang je ze vol overtuiging gebruikt. Hier zijn enkele tips om affirmaties effectief toe te passen in je dagelijks leven:

 

 1. Kies affirmaties die passen bij jouw doelen en waarden. Stem de affirmaties af op wat je echt wilt bereiken en welke positieve eigenschappen je wilt versterken.

 2. Formuleer affirmaties in de tegenwoordige tijd en in positieve bewoordingen. Vermijd negatieve woorden zoals "niet" of “geen”; richt je op wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt.

 3. Gebruik emotionele kracht. Sluit je ogen, adem diep in en voel de kracht van de woorden die je uitspreekt. Visualiseer de positieve veranderingen die je wilt zien en laat de gevoelens van vreugde en dankbaarheid door je heen stromen.

 4. Maak tijd vrij voor affirmaties. Reserveer elke dag een paar minuten om jezelf te omringen met positieve woorden. Dit kan bijvoorbeeld in de ochtend zijn terwijl je je klaarmaakt voor de dag, tijdens een meditatiemoment of voor het slapen.

 5. Integreer affirmaties in je dagelijks leven. Schrijf ze op en plaats ze op plekken waar je ze regelmatig ziet, zoals op je spiegel, je bureau of je werkplek. Zo word je op meerdere momenten van de dag herinnerd aan jouw positieve gedachten.

Tip: Affirmation Song van Snoop Dogg

Dat affirmaties bijdragen aan een positieve mindset realiseren steeds meer mensen zich. Rapper Snoop Dogg heeft zelfs een nummer geschreven over en met heel veel positieve affirmaties, gericht aan kinderen. Dit nummer is Engelstalig, maar een laagdrempelige manier om te starten met affirmaties. In Amerika wordt dit nummer zelfs ingezet op sommige scholen om jonge kinderen bekend te maken met affirmaties en om de dag positief te beginnen. Je kunt hier het nummer beluisteren.

 

Affirmaties zijn geen magische formule die al je problemen oplost, maar ze vormen een krachtig hulpmiddel om je mindset en overtuigingen te transformeren. Door bewust gebruik te maken van affirmaties kun je jezelf ondersteunen, je zelfvertrouwen vergroten en je leven vormgeven op een manier die in lijn is met je diepste verlangens.

 

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het gebruik van affirmaties en ervaar de transformatieve kracht van positieve woorden!

bottom of page