top of page
Kracht vanmanifesteren

De kracht van manifesteren    

Manifesteren; je hebt de term vast weleens gehoord. Steeds meer mensen worden zich namelijk bewust van de kracht van manifestatie. Maar wat is manifesteren precies? En hoe doe je dat eigenlijk? In dit blog vertel ik je waarom manifesteren voor iedereen waardevol kan zijn en hoe jij het ook kunt doen.

Wat is manifesteren?

Wanneer je ‘manifesteren’ opzoekt in het woordenboek zul je termen lezen als ‘openbaren’, ‘zichtbaar worden’ en ‘aan het licht brengen’. Maar wat wordt er dan precies geopenbaard? Door te manifesteren openbaar je jouw verlangens en werk je bewust naar jouw wensen toe. Manifesteren is het afleggen van de weg naar het bereiken van jouw doel.


Manifesteren gaat eenvoudiger gezegd over de wet van de aantrekking; wat je uitzendt, trek je aan. Wanneer jij positieve energie uitzend, is de kans groot dat jij diezelfde positieve energie ook aantrekt in de vorm van succes bij je ondernemingen, fijne mensen op je pad en geluk in je leven. Manifesteren kun je daarom ook omschrijven als actief wensen; wanneer jij jouw wensen en verlangens uitspreekt, zullen deze werkelijkheid worden.


Betekent dat dan dat je onderuitgezakt kunt gaan zitten en wacht tot je doelen bereikt zijn? Nee, dat niet. Door uit te spreken wat je doelen zijn en positief te denken kun je wel stappen ondernemen om je doelen te bereiken. Door te manifesteren zet jij je brein op scherp en zorg je ervoor dat je bewust wordt van kansen om jouw doelen te behalen. Je zet een intentie, voelt hoe het zou zijn als je wens is uitgekomen, en vanuit dit gevoel van vertrouwen zet je stappen.

Alles begint met een positieve mindset

Onbewust manifesteren we al iedere dag. Alle gedachten en overtuigingen in jouw hoofd hebben effect op jouw dagelijkse leven. Jouw gedachten hebben namelijk invloed op je emoties en op je gedrag.


De kracht van jouw gedachten is ontzettend groot. Helaas zijn wij als mens snel geneigd om onze negatieve gedachten en emoties te laten leiden. Wanneer je de wereld door een negatieve bril bekijkt, worden jouw negatieve gedachtes alleen maar bevestigd.


Ben je bijvoorbeeld onzeker over een project op werk? Ben je bang dat je niet goed genoeg bent voor het succesvol uitvoeren van het project? Dan zal iedere tegenslag, hoe klein dan ook, voor jou voelen als een bevestiging. Jouw negatieve gedachten worden dan alleen maar versterkt, en de positieve gebeurtenissen en succesmomenten worden hierdoor verdrongen.


Een belangrijk onderdeel van manifesteren is het bewust worden van jouw negatieve emoties en gedachten, en deze omdraaien naar het positieve. Je zet als het ware een roze bril over jouw gedachten en emoties, zodat je een meer positieve mindset krijgt.


Wanneer je bij het voorbeeld van het project manifesteert dat je het project succesvol zal afronden, zul je zien dat je het project anders ervaart. Wanneer je bewust stilstaat bij jouw kunnen en bij het feit dat jij een ontzettend mooi project mag uitvoeren waardoor je weer groeit in ervaring, zul je merken dat het werk een stuk makkelijker gaat. De succesmomenten zie je en vier je, en de tegenslagen zijn er niet of nauwelijks. Wanneer jij positieve energie uitstraalt, krijg je dit terug. 

Manifesteren kun je leren

Iedereen kan manifesteren en het kan op verschillende manieren. Wel zijn er een aantal stappen die je het best kan doorlopen om je wensen zo concreet mogelijk te maken. Het is belangrijk dat je specifiek bent en goed voor ogen hebt wat jij wilt manifesteren. 

Stap 1. De intentie

Manifesteren begint met de intentie: wat zou je willen bereiken? Schrijf je doel op en spreek het uit. Zo maak je het concreet. Dit wordt ook wel een affirmatie genoemd. Schrijf steeds dezelfde zin en formuleer je doel in de tegenwoordige tijd én in de positieve zin. Dus niet: “Ik ben niet onzeker”, maar wel: “Ik ben zeker van mezelf”. Zoals eerder gezegd gaat manifesteren samen met de wet van de aantrekking; wat je uitzendt, trek je aan.

Stap 2. Focus op gevoel

Stel je voor hoe je je voelt als jouw doel is bereikt. Visualiseer jezelf na het behalen van jouw doel. Dit kun je doen door middel van meditatie. Door te mediteren en te visualiseren stem je je energie af op het gevoel dat je wilt behalen. Een andere tip is het letterlijk visueel maken van je doel; maak bijvoorbeeld een visionboard en neem deze iedere dag in je op.

Stap 3. Kom in actie

Met alleen dromen kom je er niet. Uiteindelijk zul je stappen moeten zetten om jouw doel te vervullen. De eerste stap hoeft niet groot te zijn, als je maar in actie komt. Denk aan het bellen van een makelaar als je jouw droomhuis wilt vinden. Of een stukje wandelen als je graag lekkerder in je vel wilt zitten.


Nu je weet wat manifesteren inhoudt en hoe je kunt manifesteren ligt de bal bij jou. Neem de eerste stap, en durf te dromen. Wees positief, zet door en geef je manifestaties tijd. Zou je graag wat hulp willen met manifesteren of heb je andere vragen? Ik help je graag in mijn praktijk in Spijkenisse. Neem gerust contact met mij op; die eerste stap heb je dan al gezet. 

bottom of page