top of page
De-7-Bestaanslagen-Karesma.png

 

De 7 bestaanslagen

In mijn praktijk Karesma help ik je als transformatief coach en holistisch therapeut om diepgaande energetische blokkades te doorzien en te ontwortelen vanuit de kern. Dit houdt in dat ik werk in de 7 bestaanslagen van jouw essentie. Wat deze 7 bestaanslagen inhouden, en waarom alle lagen belangrijk zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling vertel ik je in dit blog. 

 

Wat wordt er bedoeld met bestaanslagen? 

Iedere persoon bestaat uit de 7 bestaanslagen. Robert Bridgeman, oprichter van de Bridgeman Academy waar ik de opleiding tot Transformatie Coach heb gevolgd, heeft een ringmodel ontwikkeld om de 7 bestaanslagen te visualiseren.

image.png

De cirkel met ringen in het model staat voor het menselijk wezen. De kern van de cirkel is onze essentie, de essentie van de mens. De 7 bestaanslagen zijn allemaal onderdeel van wie je bent. Ieder mens identificeert zich en kan zich identificeren met zijn verschillende bestaanslagen. Maar die lagen, zijn niet wat of wie jij werkelijk bent; de essentie is wie jij werkelijk bent. 

 

Wat zijn de 7 bestaanslagen?

De 7 bestaanslagen zijn dus allemaal onderdeel van jouw systeem, maar zijn niet jouw essentie. Deze zeven bestaanslagen zijn als volgt:

  1. Buitenwereld: Dit omvat jouw relaties met anderen, sociale omgeving, werkomgeving en gezinsomgeving. 

  2. Persoonlijkheid: Hierin vinden we aspecten zoals karakter, gedrag, naam, zelfbeeld en comfortzone. Maar ook factoren zoals jouw land van herkomst, ras, milieu, en verschillende rollen die je vervult.

  3. Fysiek: Dit verwijst naar je lichaam, inclusief de hersenen, ademhaling, organen en de vijf fysieke zintuigen: oren, neus, ogen, huid en tong. 

  4. Emotioneel: Het emotionele lichaam omvat emoties, het hartchakra, intuïtie, gevoelens, pijn, angst, instinct en de vijf etherische zintuigen: horen, ruiken, zien, voelen en proeven. 

  5. Mentaal: Deze laag omvat het verstand, gedachten, herinneringen, concentratie, intellect, intelligentie, oordelen en de vijf mentale spieren: wil, rede, verbeelding, geheugen en perceptie. 

  6. Spiritueel: Het spirituele lichaam omvat de ziel, het hogere zelf, herinneringen uit vorige levens, inspiratie, creativiteit, passie, wijsheid, voldoening, gelukzaligheid en balans. Hier vinden we ook de zes hogere zintuigen: helder zien, weten, horen, voelen, ruiken en proeven. Ook behoort hier de hogere intuïtie, onvoorwaardelijke liefde, universele flow en de zes spirituele spieren: geduld, compassie, liefdevolle vriendelijkheid, gelijkmoedigheid, medevreugde en synchroniciteit. 

  7. IK BEN, de essentie: De allerhoogste laag vertegenwoordigt eenheid met alles wat bestaat, het universum, of het collectief bewustzijn. Dit wordt vaak aangeduid als het goddelijk bewustzijn.

 

Hoe werken deze bestaanslagen in het dagelijks leven?

Zoals benoemd bestaat iedereen uit deze 7 bestaanslagen. Om duidelijker te maken hoe je deze bestaanslagen kunt herkennen, schets ik een situatie die je misschien herkent: 

Je moet spreken voor een groep van een paar honderd mensen. Je stapt het podium op en plotseling denk je: “Oh nee, ik kan dit niet”. Dit is een gedachte op het mentale niveau – bestaanslaag 5. Deze gedachte zal zich onmiddellijk uiten in een onzeker gevoel in je etherische lichaam – bestaanslaag 4 - en tegelijkertijd wordt je fysieke lichaam warm en begin je te trillen – bestaanslaag 3. Je stem wordt hoger en je vergeet tijdens het spreken adem te halen. 

Wat gebeurt er op dat moment op spiritueel niveau? Waarschijnlijk kan je op dat moment niet de speech geven die je had willen geven. Je bent op dat moment afgesneden van inspiratie, wijsheid en creativiteit, oftewel je spirituele lichaam – bestaanslaag 6. 

 

Het belang van een holistische aanpak

Waarom is het belangrijk om het bestaan van de 7 bestaanslagen te kennen? Omdat je dan klachten kunt aanpakken vanuit de bestaanslaag waar deze zich hebben gevormd.

 

Je bent nooit klaar met het opruimen van je energiesysteem, en ik raad het iedereen aan om te werken aan persoonlijke ontwikkeling. In mijn praktijk help ik personen met diverse klachten. Als transformatief coach en holistisch therapeut kijk ik naar de hele persoon en niet alleen naar de klachten. Het aanpakken van alleen de klachten is symptoombestrijding en hiermee ga je voorbij aan de oorzaak. De wortel van een klacht of trauma zit vaak op een andere bestaanslaag vast als waar het probleem tot uiting komt.

 

Symptoombestrijding of een probleem alleen mentaal in de persoonlijkheid laag aanpakken, kan zelfs zorgen dat het probleem gemaskeerd wordt en het steeds lastiger maakt om bij de werkelijke oorzaak te komen. Daarom werkt een holistisch therapeut op alle lagen; fysiek, mentaal, emotioneel energetisch en spiritueel.  

Een holistische behandeling pakt de oorzaak aan, stimuleert het zelfhelende vermogen van het lichaam, brengt je energiecentra in balans en zorgt voor ontspanning. Werken met alle bestaanslagen is essentieel om evenwicht, geluk en voldoening in het leven te vinden.

 

Plan gerust een afspraak

Kan ik jou helpen met een klacht of een vraagstuk, of wil je meer weten over coaching of holistische therapie? Ik ontvang je graag in mijn praktijk. 

bottom of page