top of page

De helende werking van essentiële oliën 

Etherische oliën worden al eeuwen lang gebruikt vanwege hun fysieke gezondheidsvoordelen, maar weinigen zijn bekend met de omvang van hun genezende eigenschappen. Naast dat etherische oliën heerlijk ruiken en daarom veel voor het aroma in huis worden gebruikt, hebben de aroma’s van etherische oliën ook invloed op de emotionele gezondheid. Als Reiki behandelaar gebruik ik zelf ook etherische oliën tijdens behandelingen. In dit blog licht ik de helende werking van een aantal essentiële oliën toe. 

Wat zijn etherische oliën?

Etherische olie is pure olie dat wordt gewonnen uit bomen, planten of vruchten. Hiervoor worden de bloemen, wortels, zaden of andere delen van de plant gebruikt. Etherische oliën zijn dus geheel natuurlijk en bevatten de essentie van een plant. Etherische oliën worden daarom ook wel essentiële oliën genoemd.


Etherische oliën kunnen op drie manieren toegepast worden; aromatisch, topisch en inwendig. Wanneer oliën aromatisch ingezet worden kan dit door een olie te verdampen door middel van een spray of diffuser. Etherische oliën worden veel verwerkt in cosmeticaproducten. Veel oliën kunnen geconsumeerd worden, maar dit hangt af van het type olie en of de olie zuiver is.


Het maken van oliën is vaak heel arbeidsintensief. Een 100% natuurlijk en zuivere olie wordt gewonnen uit vaak honderden kilo’s planten of bloemen. Afhankelijk van de plant zullen etherische oliën dan ook variëren in prijs. Helaas zijn er veel producenten die oliën verkopen die aangelegd zijn met synthetische geurolie. Dit is zonde, want een synthetische olie heeft geen helende werking en kan in het ergste geval zelfs allergische reacties geven. Ik maak tijdens behandelingen daarom altijd gebruik van natuurlijke en zuivere oliën.

Etherische oliën & Reiki

Naast dat etherische oliën zorgen voor een aangename geurbeleving, hebben ze ook een helende werking op de emotionele gezondheid. Veel essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature anti-micro bacterieel. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, wat bekend staat om zijn rustgevende werking. Lavendel heeft een kalmerend effect op de gemoedstoestand en wordt vaak aangeraden bij slapeloosheid. Een ander voorbeeld van een bekende geur dat ook een fysieke werking heeft is pepermunt. Het aroma van pepermunt ruikt niet alleen lekker, het werkt stimulerend op onze hersenen en helpt om vrijer te ademen.


Tijdens een Reiki behandeling stem ik de etherische oliën af op de persoon die ik op dat moment behandel in de vorm van auraspray’s van De Groene Linde. De oliën hebben een energetische werking: bij het sprayen van de olie in ons aura voelen we ons beschermd of juist gereinigd. Alle oliën die tijdens de behandeling gebruikt worden, versterken elkaar en zijn op elkaar afgestemd om nog meer ontspanning te creëren. Omdat de oliën ook inwerken op ons energieveld kan er op deze manier een specifiek emotioneel, fysiek of spiritueel thema aangepakt worden. 


Ook geef ik behandelingen waarbij ik de etherische oliën van doTERRA inzet die werken op een specifiek systeem van het lichaam; een "Magie van de natuur" behandeling. Denk hierbij aan bijvoorbeeld immuunsysteem, spijsverteringsstelsel, zenuwstelsel etc. 

De werking van de populairste etherische oliën

Geuren spelen een belangrijke rol in ons emotionele geheugen. Door een bepaalde geur te ruiken kun je herinnerd worden aan leuke of minder leuke periodes in jouw leven. Met verschillende oliën kunnen er verschillende emotionele doelen aangepakt worden. Oliën kunnen positieve emoties versterken, en negatieve emoties aanpakken. Hier vind je een overzicht van een aantal bekende etherische oliën en de emoties die met behulp van het aroma aangepakt kunnen worden (Essentiële Emoties, 2020). 

Citroen

Negatieve emoties: geïrriteerd, veroordelend, overspoeld, onwetend, stilstaand.

Alle citrusoliën geven een frisse en lichte geur die stimuleert en tegelijkertijd ontspant. Citroenolie desinfecteert en zuivert de omgevingslucht zeer sterk en is een geschikte verdampingsolie in de ziekenkamer of wanneer het immuunsysteem is verzwakt.


De olie is naast luchtzuiverend ook sterk sfeer verbeterend en in te zetten bij stress en onrust. In Japan is bijvoorbeeld vastgesteld dat mensen zich bij de geur van citroen prettiger en alerter voelen. Hierdoor maken medewerkers minder fouten en hebben ze tegelijkertijd een hogere arbeidsproductiviteit. Dat is een reden voor bedrijven om veel citrusgeuren te verdampen. Dat citroen stimulerend op bepaalde gebieden in de hersenen werkt, is aangetoond in een onderzoek naar Alzheimerpatiënten: citroen had een positieve invloed op de cognitieve vermogens (Jimbo, 2009).

Ecalyptus

Negatieve emoties: verslagen, wanhopig, gehecht aan zich ziek voelen.

Het inademen van de geur van eucalyptusoliën geeft meer energie. De verdamping van deze etherische olie is zeer geschikt als ondersteuning bij luchtwegklachten en ter voorkoming daarvan. Eucalyptus bestrijdt zowel bacteriële als virale infecties.


Op de psyche werkt eucalyptus verfrissend en opmonterend. Het opent en reinigt de longen, er wordt meer zuurstof opgenomen en maakt meer alert. Eucalyptus is een fijne olie bij concentratieproblemen, lusteloosheid en weinig energie.


Eucalyptus draagt tot slot bij aan luchtzuivering. Eucalyptus olie verdampen op een ziekenkamer maakt dat er minder belastende bacteriën, virussen, schimmels en microben rondzweven. 

Geranium

Negatieve emoties: verlaten, verlies, wantrouwen, liefdeloos, zwaarmoedig, rouwend.

Je kent vast het spreekwoord ‘achter de geraniums zitten’ wel, waarmee bedoeld wordt dat iemand een inactief leven leidt. Bij deze kan ik je vertellen dat het zeker niet verkeerd is om wat geraniums in huis te halen: het aroma van geraniums brengt een frisse, harmonische sfeer dat positief werkt tegen spanning en angst. Daarnaast zorgt verdamping van geranium ervoor dat schimmels en het griepvirus uit de lucht worden gereinigd. Tot slot kan het verdampen van geraniumolie in de zomer muggen op afstand houden. 

Kamille

Negatieve emoties: doelloos, ontmoedigd, saai, gefrustreerd, onrustig.

Kamille staat bekend om zijn ontspannende en kalmerende werking. Dit geldt zowel voor het aroma als het innemen van de plant; je hebt tijdens stressvolle tijden vast weleens baat gehad bij een goede kop met kamille thee.


Het aroma van kamille kan slapeloosheid, rusteloosheid, nervositeit, geïrriteerdheid, angst, emotionele shock en depressieve stemmingen verminderen. De etherische olie is zo sterk krampstillend dat het bij een acute astma-aanval verdampt ingezet kan worden totdat er professionele hulp verschijnt. 

Lavendel

Negatieve emoties: geblokkeerde communicatie, angst voor afwijzing, gespannen, onzekerheid, emotionele oneerlijkheid, angst voor zelfonthulling.

Lavendel wordt veelal ingezet om slapeloosheid te bestrijden. De etherische olie van lavendel vind je daarom regelmatig terug in verzorgingsproducten zoals douchegel en bodylotion. Lavendel helpt stress en angst te verminderen en werkt licht pijnverdovend. De olie werkt ondersteunend bij stress, hoofdpijn en soms bij migraine. Verdamping van lavendel kan ook in de palliatieve zorg een duidelijk effect hebben op (verlaging van) ademhalingsritme, hartslag en bloeddruk (Goepfert 2017).

Mandarijn

Negatieve emoties: beperkt, gevangen, angstig, twijfelachtig, bezwaard.

Naast dat Mandarijn heerlijk fris en fruitig ruikt, is het een geur die zowel opwekkend als rustgevend werkt. Net als andere citrusoliën heeft mandarijn verdampt een desinfecterende werking. Wanneer je de etherische olie verdampt heeft mandarijn een licht slijmoplossende werking wat helpt ter ondersteuning bij ademhalingsproblemen door vastzittend slijm.


Vooral onrustige kinderen hebben baat bij de verdamping van mandarijnolie. Mandarijn is een goede keuze bij veel onrust, sombere gedachten en stresssymptomen. Als er door spanningen of angsten ook nog slaapproblemen optreden, dan werkt mandarijn (eventueel in combinatie met lavendel) slaap bevorderend. 

Pepermunt

Negatieve emoties: ondraaglijke pijn, wanhoop, zwaarmoedig, pessimistisch, verdrietig.

De herkenbare geur van pepermunt is opwekkend, maakt je alert, bevordert motivatie en verdringt mentale vermoeidheid door onder andere het verbeteren van het concentratievermogen.


Pepermuntolie is een oud middel tegen misselijkheid door wagenziekte. Het verdampen van de etherische olie werkt daarnaast slijmoplossend en wordt vaak ingezet bij verkoudheid, griep of hoest.

Steranijs

Negatieve emoties: onvolledig, machteloos, onderdrukt, zwak, onderdrukte vrouwelijke kracht.

Wanneer steranijs aromatisch wordt ingezet geeft het verlichting bij luchtwegklachten zoals astmatische bronchitis, hoesten en verkoudheid. Mentaal heeft de etherische olie een positief effect wanneer iemand last heeft van somberheid en angsten. 

Tea Tree

Negatieve emoties: slechte grenzen, wilskrachtig, uitgeput, emotionele toxiciteit, machteloos.

Tea Tree olie wordt al eeuwen lang gebruikt voor het behandelen van ontstekingen en huidaandoeningen. Ook het aroma van tea tree heeft een heilzame werking; via verdamping is tea tree effectief verlichtend bij bronchitis, neus- en keelinfecties en bestrijd het aantoonbaar schimmels in de lucht. Tea tree werkt vitaliserend bij vermoeidheid en nerveuze depressie.

Etherische olie en zwangerschap

Sommige etherische oliën zijn niet veilig voor zwangere vrouwen. Als je twijfelt overleg dan met een arts of verloskundige.


Etherische olie en baby’s

Pas op bij baby’s jonger dan 3 maanden met sterke geuren, zoals menthol, dit kan leiden tot strottenhoofdkramp (laryngospasme). Bewaar etherische oliën altijd buiten bereik van kinderen.


Etherische oliën mogen niet gebruikt worden ter vervanging van een bezoek aan de huisarts en/of specialistische hulp, maar geven ondersteuning bij de behandeling. 

Benieuwd wat etherische oliën voor jou kunnen betekenen?

Ben je benieuwd geworden naar wat etherische oliën voor jou kunnen betekenen? Of ben je op zoek naar een Holistisch Therapeut om geestelijke, emotionele of spirituele klachten te behandelen? Bekijk gerust de verschillende behandelingen op mijn website, zoals de "Magie van de natuur" behandeling. Of neem contact met mij op via het contactformulier. 

bottom of page